Eekels | TBI ontvangt opdracht voor refit MS Münsterland

Eekels heeft van Scheepswerf Niestern Sander Repair BV in Farmsum de opdracht ontvangen voor de refit van de elektrische installatie van de MS Münsterland.
De veerboot is eigendom van AG Ems en onderdeel van de Borkumlijn en wordt naast de MS Ostfriesland ingezet voor de veerdiensten naar het Duitse eiland Borkum.

Het schip krijgt een grote refit met als doel het verhogen van de duurzaamheid en energy efficiency. Hiervoor wordt het machineconcept aangepast naar een diesel-gas-elektrische (Dual Fuel) aandrijving met 360° draaibare elektrische pods.
Door de ombouw wordt de uitstoot van kooldioxide met 20% verlaagd en die van stikstof- en zwaveloxiden met ruim 90%. Fijnstof wordt bijna helemaal vermeden. Doordat voor LNG-brandstof en aandrijving meer ruimte nodig is, wordt het achterschip 15 m langer. Daardoor komt er ruimte voor ca. 15 extra personenauto’s, evenals twee nieuwe salons en een groter zonnedek. Alle salons krijgen een upgrade en worden voorzien van energiezuinige LED verlichting.

De engineering van het nieuwe achterschip is inmiddels gestart. Rond augustus 2020 zal het oude achterschip worden verwijderd en worden vervangen door het nieuwe achterschip. De proefvaart en overdracht naar de eigenaar staan gepland voor eind februari 2021.

Eekels is verantwoordelijk voor de engineering, de levering en installatie van onder andere de nieuwe schakelborden inclusief power management,  Grid converter, drives voor de voortstuwingen, brand- en gasdetectiesystemen en het Marpower alarm- en monitoringsysteem.

Stuur artikel door