Eekels | TBI rondt project Protastar bij Avebe af

Onlangs heeft Eekels Technology de E&I werkzaamheden voor een nieuwe fabriek van Avebe in Gasselternijveen afgerond. Avebe is al jaren een belangrijke klant voor Eekels en Protastar is één van de projecten die Eekels het afgelopen jaar mocht uitvoeren. Het vakmanschap van de Eekels medewerkers in de voedingsmiddelenindustrie en de jarenlange samenwerking zijn essentieel geweest om dit project succesvol te realiseren.

“Met behulp van deze fabriek kan de productie van het Protastar-eiwit op één locatie plaatsvinden. Deze investering is een belangrijke stap in de uitvoering van de strategie van Avebe waarin de nadruk ligt op duurzaamheid. Protastar is een hoogwaardig eiwit uit zetmeelaardappelen bestemd voor de diervoedingsindustrie. Het standaardeiwit werd voorheen op de productielocatie in Gasselternijveen ingedroogd en vervolgens naar de productielocatie in Foxhol getransporteerd voor verdere bewerking. In de nieuwe fabriek in Gasselternijveen vindt dit proces op één locatie plaats, aangesloten op de bestaande processen.”

CO2 reductie

Avebe bespaart met deze investering een indroogstap uit die overeenkomt met een verlaging van 10.000 ton per jaar. Ook verminderen we het aantal transportkilometers per jaar met 40.000. De totale CO2-uitstoot van Avebe wordt op deze manier met 3 procent teruggebracht wat overeen komt met de CO2-uitstoot van ongeveer 1250 huishoudens.

Drentse Green Deal

De provincie en het Rijk ondersteunden het energiebesparende project met een Drentse Green Deal van € 1,5 miljoen. Naast de energiebesparing kan Avebe met deze nieuwe fabriek de eiwitproductie voor humane voeding in de toekomst mogelijk verder uitbouwen. Dit is een sterk groeiende internationale markt. “Met deze investering zijn we beter in staat deze kansen te benutten.”

Stuur artikel door