Eekels | TBI start werkzaamheden uitbreiding Eneco Bio Golden Raand

Eekels Technology is medio januari begonnen aan de uitbreiding van de Eneco Bio Golden Raand (BGR) plant in Delfzijl. De uitbreiding heeft tot doel om in het vierde kwartaal van 2016 stoom te kunnen leveren aan onder andere Akzo Nobel. Het project sluit goed aan bij de strategie van Eekels om multidisciplinaire projecten uit te voeren in Noord-Nederland. Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Eneco en Tebodin. Hierbij neemt Eekels de werktuigbouwkundige, elektrotechnische en civiele werkzaamheden voor haar rekening.

Op 19 april jl. is de eerste paal geboord in het bijzijn van vele genodigden. De machine werd bediend door Sikke Klein, Technology Manager Energy bij Akzo Nobel en Hugo Buis, directeur Eneco Generation & Storage.

Eneco levert met haar biomassacentrale al duurzame elektriciteit. Hier worden houtsnippers van gerecycled afvalhout omgezet in groene stroom dat genoeg is voor zo’n 120.000 huishoudens. Jaarlijks komt er circa 300.000 ton gerecycled afvalhout per schip, trein en vrachtwagen aan in Delfzijl uit Nederland en omliggende landen. Ten opzichte van de elektriciteitsproductie van een gemiddelde centrale levert deze houtcentrale een besparing op CO<sub>2</sub>-uitstoot van 250.000 ton per jaar.

Met de nieuwe uitbreiding wordt deze centrale ook geschikt gemaakt voor de levering van duurzame stoom. Dubbel duurzaam dus! Deze biomassacentrale levert dan ook een positieve bijdrage aan de nationale doelstellingen op dat gebied.

Eekels verzorgt de complete aanleg van deze nieuwe stoomleiding op het Eneco terrein. Niet alleen geeft deze uitbreiding een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, het levert ook een CO<sub>2</sub> besparing op vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer.

Stuur artikel door