Historie

In 1908 richtte Herman G. Ekels het bedrijf 'Electrotechnisch Bureau Herman G. Eekels N.V HOOGEZAND' op. Vandaag de dag kennen we het bedrijf als Eekels Technology B.V.

Herman G. Ekels werd geboren op 9 januari 1882. In ca. 1905 komt de heer Ekels naar Hoogezand, waar hij emplooi vindt bij de klinknagelfabriek in Hoogezand. Deze fabriek gaat in 1907 failliet.

Na het failliet gaan van de klinknagelfabriek besloot de heer Ekels een eigen bedrijf te starten dat zich specialiseerde op de verkoop van roosterstaven. Ongeveer een jaar later werd er besloten de werkzaamheden uit te breiden en zo ontstond de afdeling elektriciteit. De heer Ekels noemde zichzelf inmiddels Eekels en deze naam is nog steeds aan het bedrijf verbonden.
In de jaren die volgden kwamen er geleidelijk meer afdelingen bij.
De heer Eekels zorgde voor meerdere contacten en ging samenwerken met diversen fabrieken, zoals machine, karton- en aardappelmeelfabrieken.

Doordat het bedrijf ging samenwerken met de ijzerafdeling van de
Fa. W.Bernet & Co te Amsterdam, werden in deze relaties geleidelijk ook de scheepswerven betrokken.

In 1918 vestigde Eekels zich aan de Hoofdstraat in Hoogezand, waar de gelegenheid tot verdere ontplooiing aanwezig was. In de daarop volgende jaren werd er steeds weer uitgebreid, mede door de aankoop van aangrenzende grond en een pand.

Door ziekte van de Heer H.G. Eekels, waarvan de symtomen zich reeds in 1930 voor deden, is zijn zoon de heer A.J.B. Eekels in 1932 op 18 jarige leeftijd in de zaak gekomen.
In 1937 is de zaak omgezet in een Vennootschap onder Firma en werd de heer A.J.B Eekels als firmant opgenomen. Geleidelijk aan heeft hij de leiding geheel op zich genomen. In september 1946 is de heer Herman G. Eekels overleden.

In 1949 is de zaak in een Naamloze Vennootschap omgezet met als enige directeur de heer A.J.B Eekels en de Heren H.H Jongman, Schapink en Wijtzes als procuratiehouders.

In het jaar 1973 werd Eekels overgenomen door de OGEM (Overzeese Gas- en Elektriciteitsmaatschappij), waarvan de naam in 1982 in TBI veranderde. De OGEM werd in dat jaar failliet verklaard, waarna er een sterfhuisconstructie werd opgezet. Eekels was een van de bedrijven die verder ging in de nieuwe organisatie TBI. Vandaag de dag maakt Eekels nog steeds deel uit van TBI.

Na 84 jaar aan de hoofdstraat van Hoogezand gezeten te hebben, verhuisde Eekels naar de 'A. Plesmanlaan', gevestigd op het industrieterrein van Kolham.

Herman G. Eekels (Kleinzoon van de oprichter)