Easy Max II

Donderdag 29 oktober j.l. is bij Koninklijke Niestern Sander B.V. de “EasyMax II” nieuwbouwnummer NB-851 succesvol te water gelaten.

De EasyMax is het zusterschip van de “Egbert Wagenborg” van Wagenborg Shipping B.V. dat in 2017 winnaar is geworden van de prestigieuze KNVR Shipping Award. Het EasyMax principe is gebaseerd op “Easy to operate, Maximum performance”. Dit principe wordt gezien als een standaard voor duurzame scheepvaart gezien het aanzienlijke draagvermogen van 14.200 ton met een ruimvolume van 625.000 cubic feet, wat overeenkomt met 17.700m3 gepaard met een zeer laag brandstofverbruik.

Eekels | TBI heeft de complete elektrische installatie ontworpen en aangebracht. Het ontwerp is gebaseerd op het creëren van zoveel mogelijk laadvermogen met zo weinig mogelijk verspilling van extra ruimte en gewicht. Bij dit ontwerp is tevens de brug en accommodatie, in tegenstelling tot traditionele schepen, geplaatst op het voorschip en bevindt de machinekamer zich achterin het schip. Dit bevordert het zicht vanaf de brug, dat niet beperkt wordt door de lading en het comfort in de accommodatie voor de bemanning m.b.t. het geluidsniveau, omdat de machinekamer achterin is geplaatst.

Het comfort niveau voor de bemanning was ook een belangrijk principe van dit ontwerp. Er is aandacht besteed aan technologie, ergonomie, veiligheid en lay-out. Een voorbeeld hiervan is de, door Eekels geleverde  AlphaBridge bruglessenaar. Tevens beschikt het schip over een satelliet verbinding, onboard TV en internet waarmee met het thuisfront gecommuniceerd kan worden. Ook is diverse apparatuur op afstand via de internetverbinding geschikt voor remote support en het uitlezen van onderhoud.

De Easymax II heeft een lengte van 149,95 meter, een breedte van 15,90 meter en een diepgang van 8,60 meter, beschikt over twee grote ruimen en is voorzien van een ijsversterkte romp. Hiermee is het schip wereldwijd inzetbaar en kan het zowel zware als lichtere lading vervoeren en open-top ladingen met de luiken open.

Naast de al genoemde AlphaBridge bruglessenaar is ook het geavanceerde Marpower Automation System (MAS) geleverd dat de deelsystemen van het schip bewaakt. Het MAS-systeem is continue in ontwikkeling om uiteindelijk bij te kunnen dragen aan het autonoom varen. Tevens zijn geleverd het 400V Hoofdschakel- en noodschakelbord, verdeelinrichtingen, asgenerator, de Marpower 750kW frequentie geregelde boegschroef aandrijving inclusief motor, de complete verlichtingsinstallatie en de diverse benodigde communicatie systemen.

Inmiddels is gestart met de inbedrijfstelling en wordt het schip begin 2021 opgeleverd aan Wagenborg Shipping B.V.

Stuur project door