Münsterland

Eekels heeft van Scheepswerf Niestern Sander Repair BV in Farmsum de opdracht ontvangen voor de refit van de elektrische installatie van de Münsterland. De veerboot is eigendom van AG Ems en onderdeel van de Borkumlijn en wordt naast de Ostfriesland ingezet voor de veerdiensten naar het Duitse eiland Borkum.

Het schip krijgt een grote refit met als doel de duurzaamheid en energie-efficiëntie te vergroten. Hiervoor zal het machineconcept worden aangepast naar een diesel-gas-elektrisch (Dual Fuel) voortstuwingssysteem met 360° roterende elektrische pods. De conversie vermindert de uitstoot van koolstofdioxide met 20% en die van stikstof- en zwaveloxiden met meer dan 90%. Fijnstof wordt bijna volledig vermeden.

Omdat er meer ruimte nodig is voor de LNG-brandstof en -voortstuwing, wordt het achterschip met 15 m verlengd. Hierdoor komt er ruimte voor ongeveer 15 extra passagiersauto's, twee nieuwe lounges en een groter zonnedek. Alle lounges krijgen een upgrade en worden uitgerust met energiezuinige LED-verlichting.

De engineering van het nieuwe achterschip is al begonnen. Rond augustus 2020 wordt het oude achterschip vervangen door het nieuwe achterschip. De proefvaart en oplevering aan de eigenaar staan gepland voor eind februari 2021.

Eekels is verantwoordelijk voor de engineering, levering en installatie van apparatuur waaronder nieuwe schakelborden met powermanagement, netomzetter, voortstuwingsaandrijvingen, brand- en gasdetectiesystemen en het Marpower alarm- en monitoringsysteem.

Stuur project door