Zr. Ms. Luymes & Zr. Ms. Snellius

Eekels heeft de elektrotechnische werkzaamheden in het kader van de Midlife Update van de Zr. Ms. Luymes & Zr. Ms. Snellius succesvol afgerond.

De Zr. Ms. Luymes & Zr. Ms. Snellius zijn hydrografische opnemingsvaartuigen (HOV), die als primaire taak hebben de zeebodem in kaart te brengen. De Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine maakt hiermee onder andere zeekaarten.

In opdracht van en in samenwerking met Damen Shipyards Den Helder heeft Eekels bijna twee jaar gewerkt aan de engineering, werkvoorbereiding en installatiewerkzaamheden aan boord van de twee schepen. Naast onderhoud aan bekabeling en leidingen zijn een aantal systemen compleet vervangen of gemoderniseerd zoals de telefoon-, navigatieverlichting-, brandmeld- en CCTV-systemen.

De samenwerking tussen Damen en Eekels is voor beide partijen uitstekend verlopen.

William de Boer, (voormalig) Projectcoƶrdinator bij Damen, legt uit: "Bij Damen zijn we ons er heel erg van bewust dat je schepen niet alleen kunt bouwen. Je werkt over het algemeen samen als een team dat niet alleen de expertise en ervaring heeft om de complexiteit van zaken aan te pakken, maar ook de mentaliteit heeft om dit goed over te brengen in een kwalitatief hoogstaand stuk werk. Wat dat betreft is de Midlife Update (MLU) van de HOV's door de medewerkers van Eekels indrukwekkend geweest."

Hoewel het merendeel van de bekabeling nog in goede staat was en niet vervangen hoefde te worden, is er in totaal ruim 23 kilometer kabel vervangen op de twee HOV's.

Martin de Kroon, Project Manager E&I bij Damen, legt uit: "Bij complexe schepen zoals de Zr. Ms. Luymes & Zr. Ms. Snellius heb je partijen nodig die het werk begrijpen, die met een paar woorden snel kunnen aangeven welke kant het op moet en die zaken kunnen oplossen. Wij voelden die 'klik' met het installatieteam van Eekels en waren absoluut aan het juiste adres - en dat was fantastisch!"

Dankzij de Midlife Update worden beide schepen, die oorspronkelijk in 2003/2004 in gebruik zijn genomen, nu weer langdurig ingezet door de Koninklijke Marine.

Stuur project door